Våldtäktsmålet

Advokat: Rätten påverkades av media

0:52 min

Domen idag i Skaraborgs tingsrätt då en 22-årig man dömdes för våldtäkt är felaktig anser den åtalades advokat Tore Brandtler. Enligt honom har rätten påverkats av diskussioner i media.  

Det var första gången som en ny paragraf i våldtäktslagstiftningen användes i praktiken i Skaraborg, när mannen dömdes för att ha utnyttjat den berusade kvinnans utsatta ställning.

Den 22-årige mannen medger att de hade sex på hotellrummet, men menar att det skedde i samtycke. 

Ifjol förändrades lagstiftningen till att omfatta ett skydd för kvinnor som inte är i stånd att försvara sig, och befinner sig i ett särskilt utsatt läge. 

– Det är inte möjligt att utesluta att rätten påverkats av de diskussioner som varit, säger advokat Tore Brandtler om dagens dom. 

Advokaten hänvisar till diskussionerna efter en rättegång i Göteborg då en man friades från våldtäkt trots att kvinnan hade över 2 promille alkohol i blodet. Argumentet som rätten köpte var att mannen inte förstått att kvinnan var berusad. 

Efter det rasade en debatt om kvinnans rätt i våldtäktsmål och våldtäktslagstiftningen. 

Domen kommer att överklagas av advokat Tore Brandtler. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista