Mårten Bengtsson vid sin fastfrusna fiskebåt. Foto: Anna Öfverman / Sveriges Radio Skaraborg.

Klartecken för lokal mat i Lidköping

1:41 min

Nu kommer Lidköping kunna köpa in lokal mat när det är säsong för det under året. 

Det kan också öppna upp för andra kommuner att ta in lokal mat utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling. 

Det handlar om att Lidköpings kommun skrivit in i upphandlingen att de vill att grossisten ska kunna köpa in lokala varor när det är säsong för de under året. Det kan handla om grynkorv från ett lokalt slakteri till grynkorvens dag eller färsk gös under fiskesäsong till äldreboenden. Något som nu alltså godkänts både av Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Mårten Bengtsson är yrkesfiskare på Kållandsö, och har en fiskebåt nedanför Läckö slott.

– Det är ju alltid positivt, speciellt när man lär barn att äta fisken från sjön som de bor vid, säger han.

Hur ofta eller i vilken omfattning som kommunen kommer köpa in lokal mat som det är säsong för är inte klart. Men Mårten Bengtsson tycker att det är bra om man kan jobba mot det lokala och säljer gärna sin fisk till kommunen.

– Det finns ingen anledning att skicka fisken till Frankrike om den kan säljas här.

Men kommer kommunen kunna betala tillräckligt för fisken?

– Det är de väl tvungna till, annars får de ingen fisk.

Det är alltså både skolor och äldreboenden som kan komma att få ta det av maten. I upphandlingen står det bland annat att äldre ska få möjlighet att äta fisk som de en gång själva kanske fiskat.

– Det upplever jag själv att just på äldreboenden tycker att det är väldigt kul att äta fisk som de själva vet hur den såg ut innan den fileades, säger Mårten Bengtsson.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista