1 av 3
Socialtjänsten i Vara. Foto: Maria Hansson
2 av 3
Dokument. Foto: P4 Sjuhärad
3 av 3
Elisabeth Andersson, IFO-chef i Vara kommun. Vid tiden för omhändertagandena var hon sektionschef för behandlingsgruppen i familjesektionen. Foto: Maria Hansson

Fosterbarnen i Mark fick nya namn i familjehem

Mamman: "Det känns nedvärderande"
1:51 min

Utredningen kring fosterbarnen i Mark, där flera av dem togs omhand av socialtjänsten i Vara kommun, får kritik. En granskning visar bland annat att familjen hanterades negativt på grund av sitt romska ursprung.

Ärendet kring fosterbarnen i Mark blev rikskänt för ett par år sedan. Fem barn till en romsk mamma omhändertogs av socialtjänsten i Vara kommun, som i sin utredning gjorde ett par formuleringar som kritiserats av Diskrimineringsombudsmannen (DO).

DO skriver att det framstår som att kommunen har låtit fördomar och okunskap styra innehållet. Kommunen lämnade också ut dokumentet till åtminstone ett familjehem för att de "skulle kunna vidta åtgärder för att skydda sig och barnen".

Enligt en granskning som P4 Sjuhärad låtit göra ska familjehem bland annat ha uppmanats att ge barnen svenska namn.

– Det är jättehemskt att de byter namn på ett barn när han är döpt till ett annat namn, säger barnens biologiska mamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".