Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

4 400 jobb bort på Volvo

3:31 min

Ytterligare 2 000 jobb kommer försvinna inom AB Volvo. Det betyder att man sammanlagt ska dra ner på 4 400 tjänster, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Lastbilstillverkaren skriver att en "strukturell neddragning av antalet tjänstemän med 4400 personer planeras". Hur AB Volvo i Skövde berörs är oklart men det finns inte så stor del tjänstemän här eftersom Skövde till största delen är en produktionsenhet.

Neddragningen inkluderar tidigare personalminskning på 2 000 konsulter och anställda. Den övervägande delen ska genomföras 2014.

-Det här berör i princip bara tjänstemän och det kommer också att vara en stor del konsulter vars kontrakt kommer att avslutas. Sedan kommer man också jobba med att erbjuda olika frivillighetslösningar som man förhandlar sig fram till. Sedan kommer det också bli varsel, men det blir inte enbart det, säger Karin Wik chef för medierelationer hos AB Volvo.

Innan de fackliga förhandlingarna är avslutade vill dock inte Volvo specificera hur många tjänstemän och konsulter som berörs just i Sverige. 

– Vi kan inte säga det, allt föregås av fackliga förhandlingar och innan de är avslutade kan vi inte prata om det, säger Wik.

"Det år vi har lämnat bakom oss präglades av omfattande produktintroduktioner med tillhörande hårt arbete i alla delar av koncernen och förhöjd kostnadsnivå. Även om vi fortfarande har ett par kvartal kvar innan vi är helt igenom koncernens största produktförnyelse någonsin, så kommer innevarande år att karaktäriseras av effektiviseringar, inklusive neddragningar av aktiviteter och kostnader samt personalminskningar. Detta kommer spela en viktig roll i arbetet med att nå koncernens strategiska och finansiella mål,” säger Olof Persson, VD och koncernchef i ett pressmeddelande.

Volvo hade vid årsskiftet 95 533 tillsvidareanställda runt om i världen. Därtill kom 14 794 visstidsanställda och konsulter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista