1 av 2
Skyltarna efter manifestationen i klassrummet vittnar om det starka stöd familjen fått från klasskamraterna. Foto: Anna Öfverman.
2 av 2
Läraren Marie Burge var ledig när beslutet kom, men kom till skolan så snabbt hon kunde. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
VEDUMFAMILJEN

Jubel i Vedumskolan när besked om familjen kom

2:40 min

Igår kom beslutet: Vedumfamiljen får komma hem igen. För klasskamraterna till barnen var det ett efterlängtat beslut.

På Vedumskolan jublades det under onsdagen när glädjebeskedet kom att familjen Hoti-Morina får komma hem igen. Klasskamraten Wilhelm hade svårt att hitta ord för hur det kändes att hans två skolkamrater nu får komma tillbaka.

– Jag kan inte beskriva det, det var en jätteskön känsla. Vi är väldigt glada för vi har väntat i jag vet inte hur många månader, säger han.

Hur har det känts att de varit borta?

– Vi har saknat dem, säger en annan av klasskamraterna, Ella.

– Det har känts jättekonstigt, vi är vana att ha dem här, säger Wilhelm.

Trodde ni att det skulle bli så här?

– Ja, fast inte efter så kort tid, säger Wilhelm.

Att beslutet skulle komma så snabbt trodde inte heller läraren Marie Burge. Hon har varit väldigt engagerad i familjen och bland annat varit nere i Kosovo och hälsat på familjen.

– Det var ju fantastiskt, det var något vi väntat på men vi hade inte trott att det skulle komma så tidigt. Man blev väldigt överrumplad, men väldigt väldigt glad, säger hon.

På skolan ser man fortfarande många spår av flickorna. Ute i kapprummet sitter bilder och namnskyltar över deras platser. Marie Burge säger att man inte ville ta bort dem eftersom man ville visa att man inte tänkte ge sig.

– Vi ville ha kvar skyltarna för att visa att vi tänker fortsätta kämpa. Det tror jag har gett de andra eleverna råg i ryggen för att vi ska fortsätta.

Trodde du själv att beslutet skulle bli så positivt?

– Det har jag hoppats, men i bakhuvudet har det funnits att det kan faktiskt bli ett nej. Därför är det fantastiskt, och att det inte blev något krångel utan att alla fick uppehållstillstånd och att de är välkomna, säger hon.

Det var en omtumlande dag för många av Vedumborna som kämpat för att familjen skulle få komma hem. Och för eleverna på Vedumskolan var det inte direkt nån vanlig onsdag som väntade dem. 

– Vi hade bild och sen var vi ute på rast. Sen när vi kom in på lektion så berättade läraren för oss att de skulle få komma tillbaka. Då blev vi jätteglada och det kändes bra resten av dagen, säger klasskompisen Wilhelm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista