1 av 2
Maria Vretemark och Ashot Marjaryan med en av de gamla kranierna. Foto: Christopher Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Tusen år gamla kranier i väntan på analys. Foto: Christopher Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
AREKOLOGI

Forskare rotar i tusenåriga käkben

5:38 min

Mellan 2005 och 2008 hittades 20 stycken skelett runt den äldsta kyrkan i Varnhem. I bruna papplådor på Västergötlands museum ligger de nu i hög och väntar på att DNA-analyseras.

På ett bord framför mig ligger rostfärgade benpipor och käkben på rad. Det ser ut som att jorden de hämtats ur fortfarande hänger kvar på skelettetytan. I ena änden av Västergötlands museum i Skara jobbar just nu arkeologen Maria Vretemark med fynden som gjordes i Varnhem. I sin famn har hon ett kranium från en kvinna.

– Hon var i trettioårsåldern ungefär och var begravd intill kyrkogrunden i Varnhem i en av de finaste kistorna. Uppe på graven låg en gravsten och på den står det att hon heter Kata.

Forskare från Köpenhamn
DNA-teknikerna har utvecklats något enormt de senaste tio åren enligt Vretemark. Det finns idag helt andra möjligheter som gör att man kan se om personerna led av sjukdomar och vilken hårfärg de hade. På plats i Skara finns Ashot Marjaryan och Mikkel Winther-Pedersen som kommer från Geogenetiskt centrum vid Köpenhamns universitet för att hjälpa till med analyserna. När jag är där står Ashot och borstar rent en tand han tagit ur en underkäke.

– Vi har ju hittat mynt från England, vi har keramik, vi har många spår att man hade många kontakter med Danmark och England västerut. Vi kommer få en uppfattning hur rörliga västgötarna var och det vidgar vår förståelse för de här människorna, säger Maria Vretemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista