Fordonsforskare: Volvo har bytt fokus

Fordonsforskare: Väntad utveckling
3:22 min

Beskedet om personalnedskärningar hos lastbilstillverkaren Volvo var väntat. Det uppger fordonsforskaren Mikael Wickelgren.

Mikael Wickelgren blev inte överraskad när han i morse nåddes av beskedet att lastbilstillverkaren Volvo vill minska personalstyrkan med 4 400 personer. Det var väntat efter att koncernen satsat på att etablera nya produkter, tycker Wickelgren som menar att Volvokoncernen nu har gått in i en ny fas efter att de under de senaste åren arbetat med produktutveckling.

– Om det förut var fokus på utveckling så ligger nu fokus på kostnader vilket gör att de vill göra sig av med personal, säger han.

Mikael Wickelgren tror inte att Volvo i Skövde kommer att påverkas i nuläget då den delen av företaget är produktionsbaserad.

– Jag tror snarare att det i så fall är Volvos anställda i Göteborg som kommer att drabbas, säger han.

Fordonsforskaren menar att Volvos planer på att minska personalstyrkan runt omkring i världen är en del av den industriella logiken.

– Det handlar ständigt om att effektivisera, inte minst inom fordonsbranschen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".