Gravstenen som välts och gropen som grävts vid graven på kyrkogården i Sandhem. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll

Skändad familjegrav togs upp under femte rättegångsdagen

1:20 min

I den femte rättegångsdagen mot de åtalade djurrättsaktivisterna har det handlat om en gravskändning på kyrkogården i Sandhem utanför Falköping. 

Graven tillhörde en släkting till en blivande minkfarmare i Skaraborg. På kyrkogården vältes en gravstenen och det hade också grävts en grop där kistan eller urnan finns . Gropen var lite mer än en halv meter djup och nästan en meter lång och graven tillhörde föräldrarna till den blivande minkfarmarens mormor.

Den blivande minkfarmaren fick också ett hotbrev några dagar efteråt. I det stod det: “Hur mår din mormor efter det som hänt med hennes föräldrars grav”. Han berättade i rätten om hur han kände när han fick reda på vad som hänt.

–  Det jag tänkte först var precis som det stod i breven, att det måste varit jobbigt för mormor att hennes föräldrar ligger begravda där och de varit där och skändat. Det kände jag tyngst att det måste vara jobbigt. Det kändes fruktansvärt tungt just det med graven, säger han i rätten. 

Den blivande minkfarmaren säger också att det bara är den ena sidan av släkten som man gett sig på och hotat. Den andra delen av familjen håller redan på med minkuppfödning. Han tror att den delen av familjen därmed verkat mindre påverkningsbara. Det har varit väldigt jobbigt för hans släkt, berättar han, men det har inte fått honom att ge upp planerna på minkfarmen.

I rättssalen har också telefonsamtal mellan de misstänkta spelats upp. Och även sms mellan de misstänkta som handlar om den bil som hyrdes lästes upp.

De två som är misstänkta för gravskändningen är en 24-åring från Örebro och en 23-åring från Kumla. Båda nekar och är fortsatt helt tysta i rätten. Även en 22-åring från Örebro är misstänkt och åtalad för att ha hjälpt till i brottet genom att hyra en bil. Han erkänner att han hyrt en bil men säger att han inte visste att den skulle användas i ett brottsligt syfte. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista