1 av 3
Signe Berling och Alfred Svensson tävlar för Råda skola. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg
2 av 3
Uppladdning i studion. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg
3 av 3
Publiken är nervös under tävlingen. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg
VI I FEMMAN

Skaraborgsvinnarna Råda skola slutade sjua

39 min

Skaraborgsvinnarna av Vi i femman, Råda skola från Lidköping, slutade sjua i rikskvalfinalen som avgjordes ikväll. Därmed är deras äventyr i Vi i femman slut.

Men eftermiddagens match började på bästa sätt. Efter halva matchen ledde Råda skola hela tävlingen, fyra poäng före närmast jagande lag. Under den andra halva skulle fyra personer från klassen lösa ett problem på tid. Och det visade sig att den frågan blev avgörande.

Råda skola hade den 15 bästa tiden av de 25 klasser som var med och tävlade i rikskvalfinalen. Det räckte totalt till en sjunde plats av alla de cirka 4000 klasser som var med och tävlade i Vi i femman i år. Men bara de fyra bästa gick vidare till de rikssända TV-sändningarna.

Innan sista problemlösningen med en rituppgift hade Råda skola 52 poäng, vilket var den högsta i landet. Tiden för laget i rituppgiften blev drygt 23 minuter vilket var den 14 bästa tiden av de 25 tävlande lagen.

Totalt i tävlingen fick Råda 63 poäng, de tre bästa skolorna fick ihop 68 poäng.

De fyra lag som gick vidare kom från Gotland, Uppland, Örebro och Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista