Röskär fyr i Vänern. Foto: Jens Prytz P4 Skaraborg

Risk för översvämning av Vänern måste upp på nationell nivå

1:10 min

Kommunerna kring Vänern kan inte ensamma klara av att hantera följderna av en stor översvämning. Nu kräver de att Vänern blir en nationell angelägenhet.

Kommunerna runt Vänern varnar på Dagens Nyheters debattsida för att en översvämning av sjön kan bli kostsam för hela landet. Med stöd av en utredning från Karlstad Universitet hoppas de nu att frågan ska lyftas till nationell nivå.

– Vi oroar oss för att blir det en översvämning motsvarande hundraårsnivån så har vi ett antal byggnader i våra kommuner (som riskerar att skadas) som vi känner att det ansvaret orkar vi inte ta, det är för mycket pengar i det. Det ansvaret borde vara statligt, säger Marie Dahlin (S), förste vice ordförande för kommunstyrelsen i Vänersborg.

  Hon säger att nya och planerade byggnader inte är något problem, för att man nu för tiden tar höjd för översvämningar i sina planer.

  Järnvägar kan behöva höjas

  I ett värsta scenario kan skadorna kosta 10 miljarder kronor och redan vid en sannolik översvämning riskerar viktiga vägar som E18 och E45 att stå under vatten och 2 000 byggnader att påverkas, skriver kommunföreträdarna.

  Marie Dahlin säger att det för statens del skulle kunna handla om att exempelvis höja lågt liggande järnvägar som ligger i farozonen för höga vatten.

  Vill diskutera problematik

  För att förhindra konsekvenserna kan Vänern behöva tappa ut mer vatten i Göta Älv. 
– Men släpper vi på för mycket så försvinner Lilla Edet ut i älven, kan man säga, och det är inte så kul för dem. Vi har vattenproblem runt Göta älv och Vänern som man borde samordna på ett bättre sätt, säger hon.

  Nu hoppas hon att frågan lyfts och att kommunrepresentanter får en möjlighet att diskutera problematiken med exempelvis miljödepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista