Det är bättre att skåla än att bråka. Foto: Torsten Silz/Scanpix

Allt fler restauranger serverar alkohol

Disa Jaguradzija: man tar sig två öl och går hem, men vad innebär det sen för familjen?
1:35 min

Fler och fler restauranger i Skaraborg får tillstånd att servera alkohol. Och det kan leda till problem, enligt länsnykterhetsförbundet i Västra Götaland.

– Fler serveringstillstånd innebär ökad tillgänglighet och vi vet, av den forskning som finns idag, att det innebär också en ökad konsumtion och det kan medföra en hel rad socioekonomiska problem, säger Disa Jaguradzija på förbundet.

Antalet restauranger med serveringstillstånd i Skaraborg ökar, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. På 15 år har antalet serveringstillstånd per 10 000 invånare ökat från 11 till strax över 14.

Det innebär en ökad tillgänglighet och därmed ökad risk för alkholskador, som till exempel cancer och hjärtproblem. Men också indirekta skador i form av ökat våld i hemmet, menar Disa Jaguradzija på länsnykterhetsförbundet i Västra Götaland.

– De som är ute på krogar har oftast en familj omkring sig och har man missbruksproblem så innebär det att man tar sig två öl och går hem, men vad innebär det sen för familjen?

Men restaurangernas branschorganisation Visita menar att det är att överdriva restaurangernas betydelse för dem skador alkoholen för med sig. Bara en tiondel av den alkohol som konsumeras sker på restauranger.

Dessutom kontrolleras restauranger med serveringstillstånd av myndigheter.

– Vårt synsätt är att det är utmärkt om alkohol konsumeras i restauranger med serveringstillstånd. Det är en kontrollerad miljö som står under tillsyn av myndigheter och under en social kontroll, så vi tror inte det påverkar folkhälsan negativt, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".