Dokument. Foto: P4 Sjuhärad

Fosterbarnens mamma om känslorna när socialen kom

12 min

Fem av hennes barn tvångsomhändertogs av socialen i Vara. Nu berättar mamman till barnen om sina känslor i det rikskända fallet.

– Där är alla barnen, alla sju barnen. Eller alla sex, hon kom ju sist.

Mamman har sitt yngsta barn på armen medan hon visar
ett foto på familjen som står i bokhyllan i vardagsrummet. Det är från ett av de umgängen hon har med alla barnen emellanåt.

Kontakt genom videohälsningar
I början var dessa väldigt sällsynta eftersom Vara kommun beslutat om skyddsplaceringar, vilka också fastslagits av domstol. Det innebar att hon inte fick veta vart barnen fanns, och att umgänget begränsades.

Vara kommun ansåg att risken var för stor att hon skulle försöka avbryta vården, och i början fick hon inte träffa barnen alls. Hon kallades istället till socialkontoret där hon fick titta på videohälsningar och ibland prata i telefon med barnen.

Fem av hennes sju barn har tvångsomhändertagits av socialen i Vara under tumultartade omständigheter. Besluten om omhändertagande enligt lagen om vård av unga har fastställts av domstol. 
Hennes två yngsta barn har alltid bott hemma, de är födda efter att mamman flyttade till Marks kommun, som utrett barnen men aldrig sett behov av omhändertaganden.

Kämpar för sina barn
Tre av de omhändertagna barnen har kallats vid andra namn i sina familjehem på uppmaning av Vara kommun, som också i ett internt dokument skrev om den romska kulturen som negativ och som en sekt som hotar och manipulerar.

-- Det är en allvarlig diskriminering av romer det här, tycker jag, säger mammans advokat Raynar Persson.

Det är nu åtta år sedan som hennes fyra äldsta barn omhändertogs och över sju år sedan som ännu ett av hennes barn omhändertogs av socialtjänst och polis på BB, alldeles nyfött. Sedan dess har hon kämpat för att få tillbaka sina barn.

– Jag tror inte att folk förstår det här egentligen, hur det känns, att bli av med sina barn bara sådär, säger hon.

Vill du försöka förklara hur det känns?

– Det finns inga ord...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista