1 av 2
Tonen i gruppen är hätsk. Foto: Skärmdump Facebook.
2 av 2
Mobbinggruppen. Foto: Skärmdump Facebook

Facebook kritiseras efter mobbningskampanj

1:54 min

Sekretessinställningarna på Facebook skyddade inte 24-åriga Cecilia och hennes familj, när näthatet plötsligt drabbade dem.

Trots att Cecilia ställt in sitt konto på att bara vara synligt för vänner - så kunde mobbarna publicera bilder på hela familjen, med kränkande kommentarer.

– Söker man på mig så hittar man ju ändå min profilbildsmapp, den är helt öppen, och mina omslagsbilder är helt öppna, säger Cecilia, och bläddrar genom bilder på sig själv.

Cecilia visar på datorn hur hon försökt att vara försiktig med hur mycket av sitt Facebookliv som hon delar med sig av. 

– Jag ville inte att min profil skulle vara helt öppen, så jag stängde så att bara mina vänner kan komma åt, säger hon. 

Uppmanade till självmord
Men det hjälpte inte när mobbarna gick igång. Hennes syster attackerades, sedan Cecilia själv, och till slut hela hennes familj. Mobbarna som snabbt växte i antal kunde plocka bilder från hennes konto. Sedan skrevs hundratals inlägg där familjen mobbades för sitt utseende. Cecilias 13-åriga lillasyster uppmanades att ta sitt liv. 

– En skrev: "Äntligen skapas en sida där man får hata och hänga ut folk så att 13-åriga små flickor kan ta livet av sig", det reagerade jag på. Sen var det en bild på min syster och hennes kompis där de skrev att "Vi söker män mellan 10 och 78". Sedan var det bilden på min familj. Där skrev de "cp:n föder cp:n", säger Cecilia.

Försökte kontakta Facebook
Cecilia försökte kontakta Facebook för att stänga ner gruppen. Men den automatiska anmälningstjänsten hade inget alternativ för kränkningar. Det automatiska svaret blev att hon skulle kontakta den som kränkt henne. 

Cecilia tycker att Facebook borde informera om vad inställningarna egentligen skyddar och att kränkningar av enskilda kan förekomma, utan att något händer.

– Visst, folk har rätt att att yttra sig om vad som helst, men när det börjar bli personangrepp, har man rätt att yttra sig på det sättet?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista