1 av 3
Foto: Ferry Hernodh / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Torbjörn Axelsson
3 av 3
Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio

14,5 år i fängelse för mordet på Gabriel

Den huvudmisstänkte 22-åringen fälls för mordet på Gabriel Holmdahl i somras. Även den medåtalade 21-åringen fälls och döms till två år i fängelse för bland annat skyddande av brottsling.

22-åringen döms till 14,5 år i fängelse för mordet. Rätten tror därmed inte på hans berättelse om att han handlat i självförsvar, bland annat på grund av det stora antalet knivstick mot Gabriel Holmdahls kropp. De anser att det borde funnits tid för 22-åringen att besinna sig. De flesta knivsticken träffade dessutom baksidan Gabriel Holmdahls kropp, något som ytterligare tyder på att det inte handlar om självförsvar utan mord, enligt rätten.

Döende Gabriel fotograferades
Ett av åklagarens starkaste bevis är ett foto som 22-åringen själv tog med sin mobiltelefon. 
Fotot visar en svårt skadad Gabriel Holmdahl liggandes på marken. När fotot togs var Gabriel Holmdahl troligtvis fortfarande vid liv, men 22-åringens enda åtgärd efter fotot var att dra in Gabriels kropp i ett skogsparti, vilket visar att han “var likgiltig inför att Gabriel Holmdahl skulle avlida”, står det i domen. 

22-åringen döms, utöver fängelsedomen, också att betala skadestånd till offrets anhöriga på totalt 320 000 kronor. Han döms även för ett rån i Skövde samma dag som mordet.

Den medåtalade 21-åringen döms till två år i fängelse för skyddande av brottsling och för rånet i Skövde. Åtalspunkten medhjälp till mord ogillades av tingsrätten. Rätten anser det inte bevisat att 22-åringen planerat mordet i förväg, eller att 21-åringen skulle ha känt till planerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista