Hundratals inlägg skrevs om familjemedlemmarnas utseenden. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio (Bilden är arrangerad)

Facebook om kränkning mot Mariestadsfamilj: Vi agerar när anmälningar kommer in

"Inte okej att peka ut enskilda individer"
1:27 min

Cecilia från Mariestad och hennes familj kränktes och fick hundratals kommentarer om sina utseenden, via en grupp på Facebook. Jan Fredriksson på Facebooks PR-byrå säger att man vidtar åtgärder när sådana här händelser rapporteras.

– Antingen kan en grupp släckas ner, eller så kan en användare som upprepade gånger överträder Facebooks regler stängas av efter varningar, säger Jan Fredriksson som jobbar på Facebooks PR-byrå och för Facebooks talan i Sverige.

– Det är ju inte förbjudet med kontroversiellt material på Facebook, däremot är det inte okej att peka ut enskilda personer med namn och hota.

Vilket ansvar har Facebook i en sådan här situation?

– Man har definitivt ett ansvar att vara tydlig med vad man får och inte får göra, och dessutom att det ska vara enkelt att rapportera in övertramp och att man ta hand om de här anmälningarna, säger Jan Fredriksson.

Cecilia, som vi har pratat med, hon hade ju sekretessinställningar på sin profil, och ändå så spreds de här bilderna. Ska inte det vara en garanti för att sådant här inte ska ske?

– Jo, sekretessinställnignar är utformade avancerat. Men det här var ju profilbilder och bakgrundsbilder som är allmänna, de skyddas inte av sekretessinställningarna.

Borde ni informera tydligare om det?

– Facebook försöker ju informera så tydligt som möjligt, det kan säkert bli tydligare. Samtidigt har man ett ansvar som användare att kolla igenom vad det är för regler som gäller, säger Jan Fredriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".