Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Rekordstort behov av kläder, skor och leksaker

"De har inget när de kommer till Sverige"
1:38 min

Varje vecka delar Svenska kyrkan i Skövde ut kläder, skor och leksaker till behövande. Antalet besökare ökar varje vecka. 

-- Jag har tagit kläder och skor åt mig och min dotter. Det här visar på svenskarnas respekt för mänskliga rättigheter, säger Zahira som kom till Sverige från Syrien för en månad sedan.

"De har lämnat allt för krig"
Bredvid plastpåsarna med bebiskläder finns en hylla med porslin och bestick. Allt är skänkt till kyrkan och delas ut gratis till de som kommer hit. I0ntresset har varit stort, i november fick man byta lokal eftersom den första hade blivit för liten och antalet besökare fortsätter att öka varje vecka.

– Idag har vi redan haft över hundra personer. Det kommer nya varje gång och de har ingenting när de kommer utan har lämnat allt för krig,  säger en av projektledarna Anne-Marie Hedenberg.

Även fattiga svenskar i behov
De allra flesta besökarna är asylsökande som kommit till Sverige nyligen, men det finns även svenska familjer i behov av hjälp. De är inte här idag eftersom de tycker det är pinsamt, säger Anne-Marie Hedenberg.

– De vill komma när det inte är så mycket folk. Då försöker vi bestämma en tid när de kan komma hit och titta.

Förutom kläder, skor och porslin finns det ett kök där kyrkan bjuder på fika. Hend Albatran från Gaza sitter vid ett av borden. För henne är fikan viktig.

-- Det är ett bra ställe som också lär oss förstå Sverige, säger Hend Albatran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".