Polisassistent Per Gusvatsson ägnar mycket tid framför datorn Foto: Frida Nygård/P4 Skaraborg

Skrota PUST - poliser pustar över krånglande datasystem

1:38 min

Polisens inrapporteringssystem, PUST, har fått mycket kritik. Polisassistent Per Gustavsson i Skövde tycker att systemet borde skrotas, trots att det har kostat hundratals miljoner.  

– Kortfattat kan man säga att det är instabilt. Man kan riktigt inte lita på det, att det jag skriver, att det fastnar.

Det som polisinspektör Anders Holmström pratar om är polisens inrapporteringssystem för mindre allvarliga brott. Systemet,som kallas för PUST, togs i drift för ungefär ett år sedan, och tanken var att det skulle ersätta alla andra databaser.

Men nu funderar Rikspolisstyrelsen i stället på att skrota hela systemet. Orsaken är att systemet visat sig vara allt annat än användarvänligt.

"Väldigt tidskrävande"
Per Gustavsson som arbetar i yttre tjänst på polisen i Skövde, håller med.

– Ja, jag tycker att det är ofta frustrerande med PUST, i och med att det är väldigt tidskrävande, och det finns ett antal problem i programmet som verkar enkla, att lägga in någon enkel uppgift så krånglar det, och man måste kringå det. Så det är väldigt trögarbetat, ofta.

Från början var det tänkt att poliserna skulle kunna rapportera in brott direkt på plats. Men så är det ingen som jobbar idag, förklarar Per Gustavsson. Det funkar inte eftersom uppkopplingen närsomhelst kan brytas, och då får man börja om igen.

Det kan handla om timmar för att rapportera in en enkel trafikförseelse.

– Det påverkar ju vår synbarhet, självklart. Om vi har längre avrapportering kan vi inte vara ute på gator och torg lika mycket, skapa trygghet, förebygga brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista