Många samlades för att hedra Gabriel. Foto: Ferry Hernodh

Åklagaren: För lindrigt straff i Holmdahl-målet

1:26 min

Åklagare Jenny Karlsson tycker att straffet för mordet på Gabriel Holmdahl är för lågt och lutar mot att överklaga. Hon har ännu inte hunnit sätta sig in helt i domen, men är inte nöjd med utgången.

– Spontant kan jag känna att det är en lindrig påföljd för mord eftersom jag pläderat för en högre påföljd och jag tycker att det är flera försvårande omständigheter i det här fallet, säger hon.

Kommer du överklaga?

– Jag kommer ta ställning till det efter att jag läst igenom domen ordentligt, men det lutar åt att jag kommer överklaga i och med att jag hade den uppfattningen när jag pläderade i tingsrätten att det här bör föranleda ett strängare straff.

Att det blev ett lägre straff än livstid som åklagaren yrkade på, kan ha handlat om att rätten inte funnit det bevisat att mordet planerats i förväg. I domen står det också att 22-åringen  inledningsvis kan ha befunnit sig i en nödvärnssituation. Det efter att 22-åringen själv uppgett att Gabriel Holmdahl haft en kniv som han hotat honom med. Men åklagare Jenny Karlsson köper inte den förklaringen.

– Jag är inte av samma uppfattning och jag tycker att det som kommit fram i målet talar tydligt för att det finns ett direkt uppsåt att döda Gabriel Holmdahl, säger hon.

Detsamma gäller för den medåtalade 21-åringen som dömdes för skyddande av brottsling istället för för medhjälp till mord.

– Det hänger ju ihop med att jag menar att det är ett planerat mord, och när tingsrätten inte kommit fram till att de tycker att det är det så faller ju den gärningen för honom, säger Jenny Karlsson.

Även 21-åringens advokat tror att de kommer överklaga, men då den delen som gäller rån. 

Anna Öfverman
0500-77 30 65
anna.ofverman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista