86-åring tog sitt liv efter nekad plats på boende

1:37 min

86-åriga Erik Johansson nekades plats på korttidsboendet Galeasen i Lidköping efter att han skrevs ut från äldrepsykiatrin i Falköping. Åtta dagar senare tog han sitt liv.

– Jag är kritisk mot biståndshandläggningen. Pappa ville komma in på Galeasen men blev nekad på grund av platsbrist, säger dottern Anne-Marie Johansson.

När 86-åriga Erik Johanssons fru gick bort i somras blev han deprimerad. Han ansökte då om en plats på ett korttidsboende i Lidköping, men fick ingen plats. Nästan två månader efter sin hustrus bortgång blir han inlagd på äldrepsykiatrin i Falköping, bland annat för självmordsrisken.

Men mindre än två veckor senare anses han färdigbehandlad och skrivs ut.

Ringde till dottern
Han ber då återigen om att få komma till korttidsboendet Galeasen, men får ingen plats. En vecka efter att han skrivs ut ringer han till sin dotter Anne-Marie Johansson.

– Det sista han sa på kvällen var "tänk om jag fått komma till Galeasen, men de säger att det inte finns några platser. Jag är så orolig att jag inte vet var jag ska ta vägen. Du vet att jag älskar dig, god natt".

På morgonen dagen efter, när kommunens vårdpersonal kommer, har Erik Johansson tagit sitt liv.

Lidköpings kommun har utrett händelsen och kommit fram till att man inte har gjort några fel. Kommunen har också lex Maria-anmält sig själv för att få en oberoende granskning. Och även vården har gjort en lex Maria-anmälan.

Men för dottern Anne-Marie Johansson är det klart att kommunen bär ansvaret.

– Mellan övergången från psykiatrin till kommunen har det inte varit bra. Kommunen har släppt det helt och hållet, säger hon.

Tipsa oss!

Har du liknande erfarenheter? Kontakta reporter Jonas Partheen, tel 0500-773035,  jonas.partheen@sverigesradio.se   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista