Lars Haglund, grisbonde i Högstorp. Foto: Frida Nygård/P4 Skaraborg

Scans neddragningar oroar grisbönder i Skaraborg

1:31 min

Har svensk grisproduktion någon framtid? Scan planerar att minska sin grisslakt och den vikande efterfrågan på svenskt griskött oroar grisbonden Lars Haglund utanför Grästorp.

Det slaktas fler svenska grisar än vad det finns efterfrågan på inhemskt griskött och nu har Scan meddelat att man kommer att minska sin grisslakt. Vad det betyder för slakteriet i Skara är ännu inte klart.

Lars Haglund, som levererar grisar till Scan i Skara, förväntar sig det värsta, men vill inte lägga skulden på Scan, utan på Sveriges konsumenter.

– Det är ju väldigt förödande egentligen, att vi ska behöva ha en sådan inställning att vi ska minska något. Det kommer betyda att vi kommer importera mat i stället. Det kommer importeras ännu mer, men jag har full förståelse, för går det inte att sälja, så vad ska dom göra?

Lars Haglund driver sin gård utanför Grästorp som tionde generationens lantbrukare. Han kallar sig för Scans minsta grisbonde, med sina hundra slaktgrisar.

Om Scan bestämmer sig för att lägga ner grisslakten i Skara kommer Lars Haglund få skicka sina grisar till Kristianstad i stället. Men de ökade transporterna bekymrar honom inte lika mycket som trenden att svenskarna köper mindre svenskt kött och mer importerat, och som är orsaken till att den svenska slakteribranschen har problem. 

– Det är väldigt tråkigt alltså, men det är bara att konstatera att importen trycker på såpass hårt. Man kan säga som så, det har väldig betydelse vad vi väljer att ha på tallriken i sista änden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista