Foto: Leif R Jansson/TT.

"Alice Babs var en av de största"

3:38 min

Jazzsångerskan och hovsångerskan Alice Babs avled igår. Kulturnytts Berit Nygren konstaterar att hon var en av våra största sångerskor på 1900-talet.

Jazzsångerskan och hovsångerskan Alice Babs är död. Hon blev 90 år. Med henne har den sista stora artisten från swingepoken i Sverige gått ur tiden, ja, hon var över huvud taget en av våra största sångerskor på 1900-talet, konstaterar Kulturnytts Berit Nygren

Alice Babs hade den bara, den tonsäkra och viga rösten, och med den svingade hon sig ledigt upp i registren och fritt mellan genrerna men det var jazzen som fångade henne. Tidigt började hon att drömma om att en dag få sjunga med den världskända amerikanska storbandsledaren och pianisten Duke Ellington. Som 15-åring hörde hon honom i Stockholm och blev "fullständigt knockad", ska hon ha sagt.

Drömmen skulle bli sann, men det skulle dröja ett par decennier.
Året därpå 1940 slog hon igenom i filmen "Swing it magistern". Sedan följde ett 20-tal filmer och flera hundra skivinspelningar.

Ja, med Alice Babs fick Sverige sin första stora jazzsångerska i världen. Hon var till exempel den första som representerade Sverige i Eurovisionsschlagerfestivalen och hon gjorde succé ända bort i USA. Det var tillsammans med violinisten Svend Asmussen och gitarristen Ulrik Neuman i trion Swe-Danes, men Alice ville inte vara borta från sin man och sina barn och så småningom upplöstes gruppen.

Under åren som följde spelade hon bland annat in visor av Alice Tegner som en hel generation 60-talister växte upp med, och så kom då det där både oväntade och efterlängtade samtalet.

En dag 1963 ringer tv-producenten Arne Arnbom och frågar om hon vill vara med i ett program som han ska göra om och med Duke Ellington. Det blir tyst i telefonen. "Alice, är du där?", frågar Arnbom. Alice har då varit borta från scenen i ett par års tid, men nu hänger hon av sig förklädet.

- Det betydde så mycket. Det var ju en helt vansinnig dröm som gick i uppfyllelse att få sjunga med Duke Ellington, sade Alice Babs i en intervju i Sveriges Radio P4 för några år sedan.

Det blev ett unikt samarbete mellan Alice Babs och Duke Ellington, och speciellt för henne skrev han sin andra och tredje av sina kyrkokonserter, varav "Heaven" är ett av de mer kända styckena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista