1 av 2
Gabriel Holmdahl försvann i augusti och hittades en månad senare död. Foto: Privat
2 av 2
Christina Andrén har varit målsägandebiträde för Gabriel Holmdahls anhöriga. Foto: Anna Öfverman / Sveriges Radio Skaraborg.

Gabriel Holmdahls anhöriga vill se högre straff för mordet

1:27 min

I veckan dömdes en 22-årig man till minimistraffet för mord på Gabriel Holmdahl. De anhöriga är besvikna över att straffet blev så lågt.

De hade hoppats på ett livstidsstraff. 

– De har ju fått fullt ut bifall för skadeståndsyrkandena, men tycker att straffets längd är för kort. Målsäganden anser att det är ett planerat brott med tanke på de kontakter som varit innan och hur det genomförts, säger målsägandebiträdet Christina Andrén.

Precis som åklagaren är de kritiska mot att det i tingsrättens dom står att det inte kan uteslutas att Gabriel själv hade en kniv som han drog. Där är de av en helt annan uppfattning.

– De tänker på att de flesta skador som Gabriel fått är riktade mot hans rygg. De anser att det inte funnits en kniv, säger Christina Andrén.

De ser det inte som att det inledande var en nödvärnssituation för 22-åringens del?

– Nej, de ser det inte så, de menar att Gabriel blivit överrumplad, säger hon. 

Senare på kvällen efter att ha mördat Gabriel Holmdahl hade 22-åringen kontakt med Gabriels bror. Och under den nästan månadslånga tiden då kroppen ännu inte hittats var också flera av Gabriels familjemedlemmar i kontakt med 22-åringen. Något som de tycker känns olustigt i efterhand.

– De har själva varit med och letat efter kroppen, och då med kännedom efter att 22-åringen begått det här och att de har haft med honom efter den här tiden känns ju svårt för dem såklart, säger Christina Andrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista