Östra Skaraborg missade målet med godkända radonhalter

0:58 min

90 procent av alla flerbostadshus skulle ha godkända radonhalter 2013, men än så länge är bara hälften av husen godkända.

Miljöinspektören Anna Toftedahl bekräftar att Miljösamverkan Östra Skaraborg misslyckades med att uppnå målet.

– Det gick inte hela vägen. Bland annat för att fanns ganska mycket överskridande, men en del fastighetsägare har inte kommit in med mätresultat än.

Höga halter i Skaraborg
Det finns stora problem med radon i vårt område, bland annat på grund av platåbergen. För höga halter inomhus orsakar lungcancer för hundratals personer per år i Sverige. För två år sen satte därför Miljönämnden i Östra Skaraborg ett mål att 90 procent av fastigheterna skulle ha godkända halter. 

Men 20 procent av fastighetsägarna har inte rapporterat än, trots att deadline var förra veckan. Flera av dem riskerar vite om de nu inte börjar mäta. 2020 är målet att alla hus i Sverige ska ha godkända radonhalter - så nu är det dags att snabba på.

– För att vi ska nå det målet behöver vi börja jobba, för det kan ta tid att åtgärda problem med radon, säger Anna Toftedahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista