Kommunen svarar på kritiken efter 86-åringens självmord

1:03 min

Ingen blir nekad plats på korttidsboende. Det svaret ger Lidköpings kommun på kritken efter att 86-åriga Erik Johansson åtta dagar efter att han skrevs ut från psykiatrin tog sitt liv.

– Generellt måste den enskilda själv vilja komma till en korttidsplats. Vi nekar ingen som vill komma och som har ett behov, säger Ingela Hellberg områdeschef för vård och omsorg i Lidköping.

Ingela Hellberg vill inte uttala sig om det enskilda fallet, och vad det var som gjorde att just Erik Johansson inte bodde på ett korttidsboende. Men säger att den enskildes egna vilja är det som väger tyngst när kommunen gör en bedömning.

I den egna utredning som Lidköpings kommun har gjort är slutsatsen att inga fel begicks i vården av Erik Johansson. Kommunen har också anmält händelsen till inspektionen för vård och omsorg för en oberoende bedömning.

Men oavsett vad den kommer fram till har ett arbete redan påbörjats för att samarbetet med psykiatrin ska bli bättre.

– Jag har också varit i kontakt med kvalitetsutvecklaren i psykiatrin för att vi ska utveckla vårt samarbete. Dels när det gäller vårdplanering, men också psykiatrin i stort, säger den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Anette Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista