Överklagar dom efter våldtäkt på berusad kvinna

Den 22-årige göteborgare som dömdes till två års fängelse efter att ha våldtagit en kvinna på ett hotellrum i Skövde överklagar domen. Skaraborgs tingsrätt ansåg att kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation eftersom hon var kraftigt berusad.

Mannens advokat Tore Brandtler skriver i överklagandet att de inte anser att det går att bevisa att kvinnan befann sig i en särkilt utsatt situation, och om så skulle vara fallet så har inte mannen insett detta.

Att kvinnan hade så mycket som 1,8 promille alkohol i blodet är ostridigt, det visar de prover som togs den 28 december efter att våldtäkten anmäldes. Men advokaten pekar i överklagandet på att det inte går att visa hur en person reagerar på den mängden alkohol.

För att styrka påståendet att kvinnan inte var så berusad som tingsrätten gjort gällande i sin dom pekar 22-åringens försvarare på att den polis som var först på plats på hotellet efter våldtäkten inte uppgav att kvinnan var berusad och att det även gick att hålla ett kort förhör med kvinnan under natten. Inte heller vittnen som sett kvinnan dansa på krogen samma kväll kan styrka hennes berusningsgrad.

Under tiden de har sex inne på 22-åringens hotellrum säger kvinnan "gör mig inte illa", men det inte heller det kan tolkas som att det handlar om en våldtäkt, menar försvaret. Samlaget avbröts när en kollega till 22-åringen tog sig in på hotellrummet, kollegans vittnesuppgifter kom att ha stor betydelse för tingsrättens fällande dom.

Advokat Tore Brandtler vill även att 22-åringen släpps på fri fot i väntan på kommande hovrättsförhandling. Om mannen frias så ska även skadeståndet på 115 000 kronor till kvinnan ogillas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista