Ett glas öl. Foto: JAN-ERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Unga hetsas på sociala medier - får böta om de inte sveper en öl

Deltagarna utmanas via Facebook och Twitter att svepa öl för att inte straffas. Dryckesleken tvingar nu flera skolor att varna föräldrar och elever.

Företeelsen som nu sprids som en löpeld genom sociala medier ska ha startat i Australien.

Deltagaren dricker exempelvis en öl och kan sedan utmana tre vänner att göra detsamma inom loppet av 24 timmar. Den som misslyckas får "böta" genom att bjuda på ett antal öl i gengäld.

- Det här är inte acceptabelt på något sätt under skoltid, säger rektorn Lisa Dahlkvist.

Hon är rektor på Viktor Rydbergs Gymnasium i centrala Stockholm. Där har de nu gått ut med information till elever och lärare om "Neknominate", en förkortning för "neck and nominate".

- Vi fick kännedom om att elever på våra gymnasieskolor varit inblandade och att det skett under dagtid. Det här är ett ganska nytt fenomen och har bara hållit på någon dag, men rimmar inte med vår värdegrund, säger hon.

- Problemet är att det spridits så snabbt och sedan är det grupptrycket med exkludering- och inkluderingsfaktor. Självklart vill man bli nominerad och känna att man är en person i gänget.

I vissa sammanhang har det också gått oerhört illa. Den brittiska upplagan av Metro har tidigare rapporterat om flera dödsfall i bland annat Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".