Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Smittskyddsläkare tonar ner oron för svininfluensa

Smittskydddsläkare: Oron är överdriven
1:35 min

Idag kom uppgifter om att svininfluensan nu orsakat dödsfall också Sverige. Men trots det finns ingen ökad risk att bli allvarligt sjuk i svininfluensa just nu.

– Årets svininfluensa är inte farligare än dom andra influensatyperna, det säger Birgitta Arnholm, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Ända sedan det stora svininfluensautbrottet för fem år sedan så har viruset återkommit varje vinter, om än i mildare varianter. Därför finns viruset också med i årets säsongsvaccin. Hittills har sjukdomsfallen varit ganska få, vilket kan bero på att många har kvar sitt skydd från förra säsongen. Men samtidigt så har influensan inte nått sin kulmen än. Och det är inte försent att vaccinera sig.

Om det skulle komma en ny pandemi med en svårare variant, så att det skulle krävas ett nytt vaccin, då kan det ju finnas en risk att många drar sig för att ta sprutan, med tanke på hur det blev förra gången, då vaccinet pandremix visade sig kunna orsaka narkolepsi hos barn och unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".