All you need is love. Foto: Jinterwas

Därför firar vi alla hjärtans dag

Avundsjuka, kärlek, stress och glädje - det är många känslor som florerar på alla hjärtans dag. Vad känner du inför den här dagen?

Alla hjärtans dag firas den 14 februari till minne av sankt Valentin, en präst som levde i Rom på 200-talet. Unga män antogs bli bättre soldater om de inte hade en familj att stanna hemma hos och förbjöds därför att gifta sig. Valentin motsatte sig kejsarens vilja, tog ställning för kärleken och vigde förälskade par. För det fick han dö martyrdöden.

I Storbritannien har Valentins dag firats sedan medeltiden. Traditionen att fira alla hjärtans dag har de senaste årtiondena även fått fäste i Sverige.

Men det blir allt vanligare att vi känner oss tvingade att fira dagen. I alla fall enligt relationsexperten Eva Rusz. Det kan handla om att köpa blommor till sin kärlek, hitta på något kul med kompisarna eller kanske göra ett kort till föräldrarna.

- Det hänger ihop med att vi inte vill bli uteslutna ur flocken. Människor är flockdjur och vi vill göra som alla andra och inte bli utanför, säger hon.

I Sverige har dagen firats under de senaste årtiondena, och enligt Eva Rusz finns den för att man ska bli påmind om att visa uppskattning och respekt för de man bryr sig om.

- Att påminnas en gång är lite fjuttigt, visa respekt och kärlek ska man göra hela tiden. Problemet är att någon instiftat en dag som säger att människor ska bete sig på ett sätt den dagen. Men det är fortfarande bättre med en dag än ingen alls.

För att slippa gruva sig på alla hjärtans dag tycker Eva Rusz att man ska ändra tankesätt, sluta jämföra sig med andra och inte vara rädd för att avvika ur flocken.

- Blir man inte uppvaktad så betyder det inte att man inte är älskad, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista