Beslut om polisens krångliga IT-system dröjer

Ett beslut tycks dröja om att eventuellt skrota polisens avrapporteringssystem Pust. Många poliser är uppgivna över systemet som krånglar och ses som ett arbetsmiljöproblem.

Nu kopplas fler myndigheter in i beslutet om polisen ska skrota det hårt kritiserade IT-system Pust Siebel eller inte. Det strulande systemet innebär att poliser ägnar mer tid än tidigare till att avrapportera.

På polisens intranät rapporteras att även Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården, Skatteverket och Brottsförebyggande rådet ska få säga sitt innan något beslut fattas. Orsaken är att Rikspolisstyrelsen (RPS) vill ta hänsyn till hela rättsväsendets informationsförsörjning och ta "alla aspekter i beaktande".

I internmeddelandet erkänner RPS att "avrapporteringstiderna är långa" och att "systemet är krångligt". Systemet har även kritiserats av externa konsulter och av facket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista