Väljer du också när du vill se "dina" program? Foto: Bertil Ericson / TT

Vi har fått nya tv-vanor

Tv-tittandet har förändrats för alltid. Nu vill vi se våra serier när det passar oss - och gärna flera avsnitt åt gången.

På fredagen släpptes hela säsong två av den omtalade tv-serien "House of cards" på Netflix. Den som vill kan ägna hela helgen åt frossa sig igenom de 14 avsnitten.

Att det är just serier som är stort på nät-tv är ingen slump.

- Den typen av tittandet passar ju mycket bättre av att man själv startar i gång det man vill se och inte är bunden av en tablå, säger Johnnie Åkerström, tv-strateg vid mediebyrån Bizkit, till TT.

- Serier kommer att få svårare och svårare att generera stora tittarskaror i den linjära tv:n (den traditionella tablå-tv:n). Undantaget är ju de egenproducerade serierna.

Det andra kvartalet i fjol tittade nästan en fjärdedel av befolkningen mellan 15 och 74 år dagligen på nät-tv, enligt en undersökning av analysföretaget Mediavision.

- Vi kan ju se att antalet abonnemang på till exempel Netflix, HBO och Viaplay ökar. Och det stjäl förmodligen tid från den vanliga tablå-tv:n, säger Johnnie Åkerström.

Han tror att de traditionella tv-kanalerna måste satsa på mer aktuella program för att behålla tittare.

- Ja, studioprogram som man vill se tillsammans när de faktiskt sänds.

NÅGRA AV STRÖMNINGSTJÄNSTERNA

Netflix: 958 000 användare i Sverige
Viaplay: 659 000 användare i Sverige
C More Play: 103 000 användare i Sverige
HBO Nordic: 51 000 användare i Sverige
Källa: MMS (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista