Ulla-Britt Hagström och Jan-Åke Bengtsson. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Tillgänglighetstanken ska genomsyra Skövde kommun

3:25 min

Skövde ska ta ett helhetsgrepp på arbetet med att undanröja hinder i vardagen för kommuninvånare med funktionshinder.

Ett helhetstänk när det gäller tillgängligheten i samhället - det är vad som ska genomsyra Skövde kommun.

Alla ska kunna vara delaktiga på samma sätt i samhället, menar ordförande i kommunens råd för funktionshinderfrågor, Ulla-Britt Hagström.

Rådet lägger nu fram förslag på hur kommunen ska jobba framöver. Då är ett steg att utbilda till exempel politiker och chefer i kommunen om funktionshinder.

Ulla-Britt Hagström tycker redan att Skövde kommun arbetar bra på områden som rör till exempel bostäder, jobb och utbildning för personer med funktionshinder. Men tillgängligheten måste finnas med från början även på andra områden, påpekar hon.

Tillgänglighet handlar om att personer med olika allergier ska kunna äta maten som serveras i skolan och vården, säger Ulla-Britt Hagström.

Helt nytt för Skövde är att kommunen ska börja tänka på tillgänglighet i samband med att man gör upphandlingar.

Jan-Åke Bengtsson, ordförande i referensgruppen som är samordningsorgan för kommunens olika föreningar för funktionshinder är positiv till arr rådet lyder direkt under kommunstryelsen, som han menar stärker rådets position.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista