Karolina Angel och hennes döttrar Rebecka och Noomi. Rebecka drabbades 2011 av akut leukemi.

Karolinas dotter fick cancer: Världen stannade upp

"Totalt nattsvart"
1:52 min

Varje år drabbas 300 barn i Sverige av cancer och idag uppmärksammas alla fall genom ljusmanifestationer runt om i landet, bland annat i Lidköping. Karolina Angel från Tibro vet hur det känns när ens barn drabbas - hennes dotter insjuknade 2011.

– Totalt nattsvart, man försöker bara överleva dag för dag. Jag vet att jag kom ut och såg att bussarna gick och folk pratade och skrattade, men det var bara sådär "men, världen har ju stannat?", säger Karolina Angel om tiden när Rebecka var sjuk.

Hennes dotter var ett år när hon fick akut leukemi, på bara några dagar gick hon från helt frisk till att läkarna meddelade föräldrarna att hon nog inte skulle överleva.

Men, det vände. En dag ringde Karolinas man till patienthotellet där Karolina befann sig just då och sa att Rebecka öppnat ögonen.

– Så jag sprang ner i hans byxor, för det var de enda jag hittade, det var en stor händelse som inte går att beskriva, säger hon.

Hemma i Tibro leker Rebecka, idag 3,5 år, med sina tre systrar och det är ständigt full fart - men hon lider av en rad komplikationer efter cancerbehandlingarna, bland annat en cp-skada och dessutom fick hon amputera ena foten. Men hon, precis som tre av fyra drabbade barn gör - överlevde, även om det dröjer några år innan hon blir friskförklarad.

– Det är ju väldigt bra mot vad det har varit på 80-talet och sådär. Men det är ju fortfarande var fjärde förälder vars barn dör, och det är ju det absolut bästa som skulle kunna hända, jag blir tårögd av tanken. Det ska ju bli fyra av fyra som överlever. Det är ju därför vi gör den här manifestationen, så att medicinerna ska bli bättre och med färre biverkningar.

Dessutom vill Karolina att det ska satsas mer på det som händer efter behandlingen.

– Mer kunskap och mer forskning till det som händer efter cellgifternas slut. Man tänker att man lever eller dör, ja men allt det andra som har blivit?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".