1 av 2
Samerna vill att militären anpassar övningarna så att de inte stör renarna i området. Foto: Sigrid Flensburg/Sveriges Radio
2 av 2
Niila Inga från Leavas sameby är rädd att renarna ska skrämmas. Foto: Anna-Maria Ahlén.

K3:s militärövning oroar renägare i sameby

I veckan startar en två veckor lång vinterövning för fallskärmsjägare vid K3 i Karlsborg som ska träna överlevnad i vinterklimat mellan Kiruna och Svappavaara. Men detta skapar oro bland Leavas samebys renägare.

Sedan slutet på 80-talet har Leavas sameby ett avtal med militären om samutnyttjande av Kalixfors skjutfält mellan Kiruna och Svappavaara. Där har det pågått skjutövningar och vinterövningar årligen. Men inför i år är övningarna längre än de brukar vara och militären har flaggat för att folk inte ska befinna sig i området under två veckor.

- Vi måste få tillgång till området mellan övningarna, säger Tor-Erik Huuva ordförande i Leavas sameby.

Han och andra renskötare i landet upplever nu en av de tuffaste vintrarna på länge och över trettio av de 52 samebyarna har dåligt renbete. Leavas sameby är en av dem. Det är den hårda blidan och de ymniga snöandet i mellandagarna som skapade problem för renarna att få tag i föda.

8 000 renar
Samebyn har en vinterhjord på 8 000 renar och vintergrupperna är nu tillsammans och renarna är utspridda över ett stort område från Svappavaara till fjällen i trakterna mot Norge. I och med att det är så tät terräng så vet inte renskötarna hur mycket renar som befinner sig inom skjutfältet.

- Renarna i området där övningen ska hållas går efter träden och rädslan är att de ska skrämmas därifrån och också de hamna på fjället för tidigt, säger Niila Inga, renskötare i Leavas.

Renskötarna är oroliga att renarna som är i dålig kondition ska stressas och kanske inte överlever vintern. Niila Inga vill att militären ska anpassa övningen så att det inte stör renskötseln i området.

Under övningen ska militären skjuta skarpt, hålla överlevnadsövningar och ta sig fram med skoter och på skidor, berättar Ulf Wande, chef för Kalixfors skjutfält. Han är mycket mån om att komma överrens med samebyarna så de stör renskötseln så lite som möjligt. Och säger att de redan har flyttat på en övning som skulle hållas i januari på grund av renskötselns problem.

-  Vi ska försöka komma överens så långt det är möjligt, säger Ulf Wande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista