1 av 2
Foto: Kenny Bengtsson/SvD/TT
2 av 2
Hundratusentals personer kan ha fått mejlet. Foto: Viktoria Pappila / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Skatteverket varnar för mejlbluff

1:03 min

Har du fått mejl från skatteverket som vill ge dig din skatteåterbäring redan nu? Du är inte ensam. Skatteverket varnar nu för bluffmejlen som florerat i helgen och menar att någon utnyttjar deras välkända namn.

Kay Kojer, är verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Han tror att hundratusentals personer kan ha fått mejlet med Skatteverkets logga, där man ombeds fylla i sina kontouppgifter för att få tillbaka på skatten.

– Jag tycker det är fruktansvärt att man gör så, men det är väl som så att de andra bluffmejlen som Nigeriabreven och så, de kanske inte fått tag på så många som blivit lurade på det. Då tar man det som är mest aktuellt, och det är ju det att man ska få tillbaka på skatten.

De första bluffmejlen började skickas runt för två år sen, sen dess har de dykt upp då och då, senast var det en våg nu i helgen. Nu uppmanar Kay Kojer alla att anmäla.

- Man borde polisanmäla det här så att det är många som polisanmäler för det polisen måste utreda det här.

Nu i vår när det är deklarationstider. Kommer ni att kontakta via mejl då, någon gång?

– Vi kommer inte kontakta via mejl och be om kontouppgifter och kortuppgifter, det gör man bara via en säker inloggning via vår hemsida, säger Kay Kojer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista