1 av 2
Malin Brättemark klappar sina grisar. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg
2 av 2
Halmen som grisarna står på är en anledning till att svenskt kött är dyrare. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Grisuppfödare i krismöte med Eskil Erlandsson

1:46 min

Idag möter landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) svenska grisuppfödare. Grisproducent Malin Brättemark från Vara kräver att kommuner och landsting ska upphandla svenskt kött för att den svenska grisnäringen ska överleva.

– Jag hoppas att vi ska komma till att de regler vi har för djuromsorg och lägre antibiotikaanvändning i Sverige även ska vara ett riktmärke och lag för hur vi ska upphandla till kommuner och landsting, säger Malin Brättemark från Vara som sitter i styrelsen.

När landsbygdsminister Eskil Erlandsson idag möter företag från den svenska grisbranschen är det viktigaste kravet från Sveriges grisföretagare att skolor och äldreboenden ändrar sitt sätt att köpa in griskött.

Idag avgör priset, men eftersom svenskt djurskydd ställer krav som gör produktionen dyrare kan svenska grisuppfödare som Malin Brättemark inte konkurrerar på lika villkor.

– Man kan inte bestämma sig för ett regelverk med höger hand och sen upphandla med ett helt annat regelverk med vänster hand, säger hon.

På Malin Brättemark två gårdar finns runt 130 grisar. Men svenska grisar blir allt ovanligare. På tio år har var femte svensk gris försvunnit, enligt Jordbruksverket.

Men trots att flera av Malin Brättemarks kollegor fått lägga ner vill hon ha kvar de svenska lagarna. Förutom att de skyddar djuren menar hon att de bland annat leder till lägre antibiotikaressistens.

Men som det är idag - när allt mer griskött kommer från utlandet - riskerar vi att få hit problemen ändå.

– Det är ingen idé att ta såna kloka beslut om vi ändå ska använda importkött och köpa problemet den vägen. Då har vi först slagit ihjäl en näring och tagit bort arbetstillfällena i vårt egna land, och sen köper vi problemet som vi har tagit politiska beslut om att mota Olle i grind med, säger Malin Brättemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista