Ett typiskt offer för tjuvarna - äldre kvinna i matbutik. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX.

Ny liga lurar äldre i Västsverige

2:01 min

Polisen varnar nu för en ny liga i Västsverige som lurar äldre personer på deras kontokort. Bland annat har personer i Borås och Ulricehamn fått sina konton länsade.

Ligan slår till i kassakön i mataffärer, där de smygtittar när den äldre slår in sin kontokortskod. I samband med det låtsas tjuvarna tappa en sedel som den äldre tar upp. Utanför affären går en annan i ligan fram till den äldre och hävdar att det är dennes sedel.

– Då får målsägaren ta upp sin plånbok och lämna tillbaka pengen. Samtidigt är tjuvarna så fingerfärdiga att de tillgriper bankomatkortet, berättar kriminalinspektör Kent Karlsson.

Kent Karlsson jobbar på polisens Circa-grupp i Vårgårda, en nationell enhet som jobbar med brott mot äldre och funktionshindrade.
Han berättar att polisen under de senaste två veckorna har fått in ett tiotal anmälningar från orter i Västsverige.

–  Det är fall där vi vet att det har gått till på ett liknande sätt. Det är fall från bland annat Stenungsund, Göteborg, Alingsås, Borås, Ulricehamn, Jönköping och Skövde.

Kent Karlsson uppmanar till försiktighet när man slår in sin kod i en butik eller en bankomat.

– Man bör tänka på att försöka dölja så gått det går när man slår in sin kod. Och även försöka att inte ha så stora belopp på just det konto som man använder sig av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista