1 av 2
Cirka 40 utställare och hundratal besökare var på plats när Tidaholm hade sin första yrkesmässa. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Sana Javed vill hitta ett sommarjobb vid sidan av högskolestudierna. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
TIDAHOLM

Sommarjobb lockbete på Tidaholms yrkesmässa

3:38 min

I veckan var det premiär för Tidaholms första yrkesmässa. Bland 40 utställare fanns kriminalvården och regionens högskolor. Temat var sommarjobb och gymnasie- eller yrkesutbildningar. 

– Det är hög tid att söka sommarjobb redan i februari och i år finns det fler jobb att söka än förra året, säger Linda Schultz, yrkesmässans arrangör i Tidaholm och även studie-och yrkesvägledare.

Sommarjobben ökar
Ett exempel är kriminalvården i Tidaholm som har 25 vikarietjänster att erbjuda i år. För dessa ställs lite högre krav, bland annat arbetslivserfarenheter. 
Linda Schultz ser väldigt positivt på arbetsmarknadssituationen i trakten.

– Enligt regionens arbetsmarknadsprognos börjar det ljusna på arbetsmarknaden, och jämfört med förra året så är det mycket bättre; vi är nöjda att det har kommit så mycket folk, och det är inte så dumt att prata med arbetsgivarna under mässan och fråga om exempelvis rekryteringsbehoven, förklarar hon. 

"Svårt att hitta jobb i småstäder"
Bland besökarna fanns SFI studenter och gymnasieelever som sökte sommarjobb. Sana Javed, biokemist från Pakistan som har bott i Sverige i ett och ett halvt år, siktar först på ett sommarjobb vid sidan av högskolestudier.

– Det finns chans på sommaren eftersom många går på semester; men det är svårt att hitta jobb i en småstad, jag kanske får bara praktik men platserna brukar mest gå till ungdomar och jag är ingen ungdom, säger hon med ett skratt. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista