De två husen i mitten av bilden kan bli tvångsförvaltade. Foto: Anna Öfverman / Sveriges Radio Skaraborg.
TIPS FRÅN LYSSNARE

Hotfull hyresvärd riskerar tvångsförvaltning

"Jag har känt mig rädd och undviker att gå ut"
1:43 min

Hotfullt uppträdande, avstängd värme och brist på underhåll, det är bara några av historierna som berättas av boende hos PL Fastigheter.

P4 Skaraborg har granskat fastighetsägaren PL Fastigheter som har lägenheter i Tibro och Mariestad.

Vi har träffat en av hyresgästerna som vi kallar Lisa men som egentligen heter något annat. Av rädsla för hyresvärden vill hon inte gå ut med sitt namn. Hon har bott i huset tretton år, men sedan den senaste fastighetsägaren tog över har underhållet varit väldigt dåligt, säger hon. Ofta är det svårt att alls få tag på personen som tar hand om husen.

–  Jag har varit kontakt mycket med honom och ringt och felanmält. Emellanåt går det inte att få tag på honom i telefon, oftast lägger han på luren i örat när man säger att det är någonting som är fel. Han svarar inte alltid när jag ringer, då får jag ringa på min mans telefon.

Risk för hälsan
Lisa visar runt i lägenheten. Här är det mycket som skulle behöva underhåll. Små hål i golvmattorna, en öppen spis som inte sotats på mer än tio år och badrummet som luktar mögel.

När saker går sönder tar det väldigt lång tid innan något händer, berättar hon, om det görs något alls. Förra året sänktes också värmen, den sattes inte på förrän i december då det redan varit kallt en längre tid. Men mest är Lisa rädd att vissa av problemen kan skada familjens hälsa.

–  Det känns inte bra. För om vi nu bor med ett vattenskadat badrum med mögel, det handlar ju om barnens hälsa, framförallt deras hälsa men också vår hälsa. Fläktarna är inte rengjorda på flera år, det kan vara en brandrisk, säger hon.

Hotfullt uppträdande
Fastighetsägaren är i 70-årsåldern och äger hus i Mariestad, Tibro, Åmål och Säffle. Själv är han skriven i Åmål. Men det är hans son som är i 45-årsåldern som tar hand om lägenheterna i  Tibro och Mariestad. 
Många av hyresgästerna upplever att sonen är obehaglig och ibland hotfull. Lisa säger själv att varken hon eller barnen går ut när de vet att han är i närheten.

– Jag har känt mig rädd hela tiden för honom och undviker att gå ut när jag vet att han är i huset. Jag går inte ens ner till tvättstugan då och jag låser om mig. Även våra barn är rädda för honom och vill inte vara ute och leka när han är här. De sitter knäpptysta som små ljus för att han inte ska höra dem.

Just det hotfulla beteendet från sonen som tar hand om lägenheterna, men också att inget händer när hyresgästerna klagar, kan nu innebära att husen i Mariestad kan bli tvångsförvaltade.

Kan bli tvångsförvaltning
Den jurist som vi pratat med från Hyresgästföreningen som önskar tvångsförvaltning vill inte ställa upp med sitt namn i en intervju. 
Men säger att det är väldigt ovanligt att en tvångsförvaltning sker på grund av en hyresvärds beteende.

– Det är viktigt för oss att agera kraftfullt, eftersom detta är en person som är helt oseriös och inte borde ha lägenheter, säger personen.

Även Lisa hoppas på en tvångsförvaltning för att slippa flytta.

– Vi trivs ju i området som det är och i lägenheten. Barnen går i skola och förskola och det är inte bara att flytta härifrån. Vi hoppas att det ska bli tvångsförvaltning så att vi får saker och ting i ordning, säger hon.

P4 Skaraborg har sökt hyresvärden PL Fastigheter utan resultat. 

OBS! Företaget som nämns i inslaget ska ej förknippas med PL Real Estate AB i Härnösand. 

TIPSA DU OCKSÅ!

Den här nyheten kom till efter ett tips från en lyssnare.
Tipsa du också! Och gå gärna med i vårt publiknätverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".