Bra betyg för sjuksköterskornas utbildning i Skövde

Högskolan i Skövde får bra betyg för sin sjuksköterskeutbildning i Universitetskanslerämbetets årliga ranking.

Sjuksköteskeprogrammet i Skövde har tidigare förlorat sitt examenstillstånd på grund av stora brister i utbildningen, men nu bedöms utbildningen hålla "hög kvalité".

Det ser värre ut på andra håll i landet. Sju sjuksköterskeutbildningar har bristande kvalité och lärosätena riskerar att förlora sina examenstillstånd.

Det visar Universitetskanslersämbetets granskning av totalt 49 utbildningar som leder till sjuksköterskeexamen respektive kandidatexamen inom omvårdnad samt omvårdnads- och vårdvetenskap.

Utbildningar, bland annat vid Örebro och Uppsala universitet samt Malmö högskola, får betyget "bristande kvalité" och ifrågasätts.

Men värst är det för Mittuniversitetet vars båda två utbildningar anses ha bristande kvalitéer. Framför allt handlar bristerna om att studenternas examensarbeten saknar vetenskaplig grund. En uppföljning om ett år avgör om lärosätena förlorar sitt examenstillstånd.

Två utbildningar får samtidigt betyget "Mycket hög kvalité", en vid Malmö högskola och en vid Linnéuniversitetet.

Bristande kvalitet vid sju utbildningar

Sju av 49 sjuksköterske-utbildningar fick betyget "bristande kvalité" när de granskades av Universitetskanslers-ämbetet. Det gör att lärosätena kan förlora sitt examenstillstånd om bristerna kvarstår efter uppföljning om ett år.

Högskolan Väst
Sjuksköterskeexamen

Malmö högskola
Omvårdnad, kandidatexamen

Mittuniversitetet
Sjuksköterskeexamen
Omvårdnad, kandidatexamen

Sophiahemmets högskola
Omvårdnadsvetenskap, kandidatexamen

Umeå universitet
Omvårdnad, kandidatexamen

Uppsala universitet
Vårdvetenskap, kandidatexamen

Källa: Universitets-kanslersämbetet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista