Politikerstrid om Kvänums vårdcentral

1:28 min

När det blev klart att vårdcentralen i Kvänum skulle stängas så fick politikerna i Vara kommun beskedet på omvägar. Regionen informerade aldrig om beslutet. Även i Timmersdala orsakar ett hot om nedläggning protester. 

Vårdcentralen i Timmersdala hotas av stängning, och i Kvänum är det redan bestämt att filialen där kommer att stängas, på grund av läkarbrist.

– Man borde ha fört en dialog med oss på kommunen. När vi blir uppringda och inte ens vet vad som är i görningen så blir det ganska svårt att svara, säger kommunstyrelsens ordförande i Vara, Fredrik Nelander, som är upprörd över att man inte informerades i förväg om vad som var på gång.

Det var Närhälsans ledning som tog beslutet att stänga filialen, eftersom bristen på läkare till slut blev ohållbar. Men Fredrik Nelander tycker ändå att frågan borde tas upp på politisk nivå. 

– Vi har begärt en överläggning och det hoppas vi att vi får, säger Fredrik Nelander. 

På måndag så väntas Kinnekullehälsan ge besked om vad som ska hända med vårdcentralen i Timmersdala. När företaget nu satsar mer på sin verksamhet i Skövde, så kommer det påverka Timmersdala. men om det innebär att vårdcentralen där kommer att stängas helt, det vill ledningen idag inte svara på.

Och det här har väckt oro hos många, och i måndags så lämnade pensionärsorganisationerna SPF och PRO över en namninsamling med över 500 påskrifter, till sjukvårdspolitikerna.

– Vi får inga klara besked, säger Bernt Sträng på SPF. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista