Regissör John Thornblad. Foto: Camilla Milton / P4 Skaraborg / Sveriges Radio.

Falks grav: Sanningen om rånmordet

7:06 min

Efter drygt ett års arbete så är den dramatiserade dokumentären om Jonas Falks öde färdig och imorgon fredag premiärvisas "Falks grav" för publiken i Tidaholm.

John Tornblad är regissör och producent på Affekt film som ligger bakom produktionen av filmen "Falks grav". Det är en dramatiserad dokumentär om Jonas Falk som levde i trakterna av Habo under början av1800-talet, avrättades för rånmord 1855 och begravdes på Hökensås utanför Tidaholm. Det som bland annat gjort att historien fått ett stort intresse både lokalt och nationellt är gåtan kring vem som försett graven med färska blommor i över 150 år.

John Tornblad som har växt upp i trakterna berättar att det funnits flera olika versioner om Jonas Falk och med den här filmen ville filmteamet nu samla alla fakta för att människor äntligen ska få en bättre uppfattning av vad som hände.

Flera lokala profiler har deltagit i inspelningen. Berättaren är Per Wahlström och bödeln spelas av Thomas Kullsvik som till vardags jobbar som polis i Tidaholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista