Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg

Polisen kasserar sågat IT-system

1:52 min

Lättnaden är stor hos svenska poliser efter beskedet att IT-systemet Pust Siebel läggs ner. Mats Lundberg, ordförande för Polisförbundet Storgöteborg är en av de som nu andas ut.

Systemet, som används för att rapportera in lättare brott, skulle från början ersätta två gamla system men har istället skapat stora problem.

Poliser har vittnat om att systemet är för krångligt, buggigt och att många timmar kan läggas på att rapportera in ett enkelt brott - istället för att förebygga och lösa andra.

Frustrationen med systemet har varit stor på polisstationer och har till och med kallats ett arbetsmiljöproblem.

Pust Siebel har också sågats både av IBM och EY, tidigare Ernst & Young. "Inte ett lämpligt ärendehanteringssystem för polisen", skrev konsulterna på EY. 

"Svensk polis är i behov av modernare IT-system för att bli mer effektiv. Det är därför beklagligt att nu behöva meddela att vi måste avbryta utvecklingen av Pust. Det är också något jag tar fullt ansvar för", skriver rikspolischef Bengt Svenson på polisens hemsida.

Exakt vad systemetet kostat är oklart. I december uppgav RPS att prislappen hamnat på 123 miljoner kronor. Det var dubbelt så mycket som budgeterat skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista