Isak Svensson fick ta emot diplom av räddningstjänsten. Foto: Sara Karlsson / P4 Skaraborg

Isak prisades för hjälteinsatsen

3:11 min

Isak Svensson, 16 år från Mariestad, blev hjälte vid olyckan i Tidavad för en knapp månad sedan, där en man omkom i en krock med en skolbuss. I går kväll prisades Isak av räddningstjänsten för sin insats.

Det var en tidig morgon i slutet av januari som skolbussen, med ett 30-tal barn, krockade med en minibuss i Tidavad. Mannen som körde minibussen omkom direkt - men inga barn skadades fysiskt i olyckan - och när det small, då agerade 16-årige Isak Svensson med bravur.

– Först fick jag ju lite panik, men det var ju bara jag och en till som var över 12 år så fick man ju ta tag i det vare sig man ville eller inte, säger han.

Prio ett var att kolla att hans 9-åriga lillasyster Maja, var okej.
– Eftersom hon satt så långt fram tänkte jag det värsta, att hon var borta.

När du upptäckte att hon mådde bra, hur kändes det?

– Lättnad, det var väldigt skönt, då kunde jag fokusera på det andra, säger Isak.

Isak ringde sin pappa, som annars jobbar på akuten, och han var snabbt på plats. Då hade Isak redan fått ut alla barnen ur bussen, radat upp dom och tröstat dom som var ledsna. Exempelariskt, enligt Stig Torell, som var insatsledare när räddningstjänsten kom dit.

– Olyckan blir ju mycket lättare att hantera, det finns ju redan alla barn på en plats, med lätt att kontrollera skador och så. Då lugnar man ner sig en hel del.

Och det var tack vare Isak?

– Mycket tack vare Isak. Det blir MVG, säger han.

– Det är väl kul att man kan vara till nytta, säger Isak.

Är du stolt?

– Nej inte direkt, det kan jag inte säga.

Även om Isak själv är blygsam inför sin insats, är pappa Magnus, som även han gjorde en insats tidigt på plats, rörd efter räddningstjänstens utmärkelse och sin sons mogna agerande.

– Man är ju oerhört stolt som far, det är det ingen tvekan om. Jag trodde aldrig att han skulle agera på det sättet, men såhär i efterhand är man ju stolt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista