Nu kan det finnas en räddning för Hökensås. Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU-pengar räddar golfbana?

4:05 min

Som ett socialt företag där personer långt från arbetsmarknaden får chansen till ett meningsfullt jobb. Med den modellen hoppas Hjo kommun på att kunna rädda krisdrabbade Hökensås golfklubb.

Det innebär att de anställda i det sociala företaget kan anställas med stöd från EU:s fond för socialt företagande. Kommunchef Lisbeth Göthberg är optimistisk:

– Det här ger en möjlighet till en framtid för banan, säger hon.

Tanken är att en ekonomisk förening tar över driften av banorna och att den ideella föreningen tar hand om den idrottsliga verksamheten.

De som anställs i det sociala företaget jobbar då inom  ramen för den ekonomiska föreningen, med en ersättning som stöds av pengar ur EU:s satsning på socialt företagande.

På det sättet har man alltså hittat nya ekonomiska resurser som kan göra en fortsättning av golfverksamheten möjlig.

– Jag tror på idén. Vi har goda möjligheter att hitta personal till det sociala företaget, eftersom det ju är flera olika kompetenser som efterfrågas, säger Lisbeth Göthberg.

Thomas Berglund vd för Almnäs bruk som äger marken, är idag försiktigt positiv till lösningen.

– Det finns mycket kvar att diskutera, men det ser betydligt ljusare ut för klubben idag, jämfört med för en vecka sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista