Kommunen kritiseras för våld och kränkningar på Grästorpsskola

Grästorps kommun kritiseras av barn- och elevombudet nu för hur den hanterat av två fall av mobbning på en skola.

Skolan och rektorn gjorde inte vad de, enligt skollagen, är skyldiga att göra när två elever kränktes av sina skolkamrater.

Fysiskt och psykiskt våld 
En av eleverna har under ett par års tid bland annat kallats ful och dum av sina klasskompisar. Skolkamraterna ska även ska ha bildat en klubb som gått ut på att hata den berörda eleven. Eleven ska också blivit sparkad och slagen.

Det andra fallet gäller en elev som mobbats bland annat genom att ha blivit puttad från en klätterställning och hotats med stryk. När eleven sen bytte skola ska verbala kränkningar ha fortsatt.

Inte följt skollagen
Skolan ska till viss del ha känt till mobbningen, men ansett att det handlat om en allmänt dålig stämning i klassen. Personalen har försökt förebygga den dåliga stämningen genom olika gruppövningar, men det räcker inte, menar Barn- och elevombudet.

Barn- och elevombudet anser att skollagen inte följts. Personalen är skyldig att informera rektorn om kränkningar, rektorn ska i sin tur anmäla detta till kommunen, men detta har inte gjorts.

Senast den 13 maj ska kommunen redovisa vas skolan gjort åt situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".