Åsa fick ett föreläggande från Kronofogden på 36 060 kronor. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg
TIPS FRÅN LYSSNARE

Hon skulle betala 36 000 i hyra - för en lägenhet hon aldrig bott i

1:34 min

Åsa fick en räkning på 36 000 kronor, för en lägenhet hon aldrig bott i. Räkningen kom från PL Fastigheter, som just nu har 18 hyrestvistärenden i Skaraborg.

Det är en far och en son som ligger bakom fastighetsbolaget. De har tillsammans tvister i 18 fall, där de försökt kräva in hyror från sina hyresgäster. Hyror som i vissa fall redan betalats, och i andra fall för outhyrda lägenheter. 

En som råkat ut för detta är Åsa, som var på visning i en av deras lägenheter i Tibro för två år sen.

"Jag grät"
Hon skrev på ett hyreskontrakt, men kom muntligt överens med hyresvärden om att kontrakten skulle brytas om inte badrummet renoverades. Efter det hörde hon inget mer från honom. 

Därför blev hon chockad när hon fick brev från kronofogden i julas, där det stod att hon skulle betala 36 000 för uteblivna hyror.

– Jag visste knappt vad det var och jag grät, jag var chockad. Jag har aldrig haft betalningsanmärkning utan har skött allt. Så får man det här, jag har ju inte bott där! säger hon.

Fick avi från inkassofirma
En annan som varit med om nåt liknande är Eleonor Hermansson. Hon bodde i en av PL fastigheters lägenheter i Mariestad och sa upp den via mejl. Men trots många telefonsamtal fick hon inte tag på värden och fick ingen bekräftelse på uppsägningen.

Till slut väntade hon med hyran i tio dar för att han skulle höra av sig. När hon sen äntligen fått lägenheten uppsagd och kunnat flytta ut fick hon en obehaglig överraskning på posten.

– Då kom det en avi från inkasso, om att jag skulle betala lite över 7000. Jag fick ringa till de och fråga vad det var. Då sa de att det var för försenad hyra, städning och brännmärken på matta. Men några kvitton hade de inte för det behövdes inte, säger hon. 

Vad tänkte du?
– Det var skrämmande, man blir ju jätterädd när man får ett sånt brev på posten, säger Eleonor Hermansson. 

Flera liknande historier
Städningen hade godkänts av en vaktmästare när hon flyttade ut och hyran hade hon betalat. Hon överklagade och fick rätt.  Men hon tror att det kan finnas många som inte orkar överklaga utan bara betalar fordringarna.

Även flera andra av de som har fordringar i tingsrätten som företaget vill ha in, berättar liknande historier. I vissa fall handlar det om att hyresgästerna fått reparera saker själva och därefter dragit av kostnaden på hyran. Sedan har det kommit ett brev från Kronofogden i brevlådan.

Åsa, som ska till tingsrätten i början på mars, tycker att det är konstigt att det kan vara såhär.

– Jag är chockad. Det är bedrägeri.

Vi har sökt hyresvärdarna utan att lyckas.

OBS! Företaget som nämns i inslaget ska ej förknippas med PL Real Estate AB i Härnösand. 

TIPSA DU OCKSÅ!

Den här nyheten kom till efter ett tips från en lyssnare.
Tipsa du också! Och gå gärna med i vårt publiknätverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista