Rättsliga rådet ska bedöma Månsarudsmördarens hälsa

Skaraborgs tingsrätt har beslutat att ta in ett yttranden från Socialstyrelsens rättsliga råd i fallet med den 27-åring som åtalats för mord på 90-åriga Margareta Fimmerstad och mordförsöket på hennes son i Månsarud utanför Töreboda.

Förhandlingen skulle återupptagits idag men nu inväntar man istället Socialstyrelsens yttrande i fallet.

Lotta Jonsson, rådman vid Skaraborgs tingsrätt, säger till P4 Skaraborg att den rättspsykiatriska utredning som blev klar i förra veckan pekar på vissa frågetecken även om man kom fram till att 27-åringen inte anses ha begått gärningarna under allvarlig psykisk störning.

- Rättsmedicinalverket begärde förlängd utredningstid, det var ingen lätt bedömning och i sitt utlåtande flaggar de för att det kan vara påkallat att rättsliga rådet också tittar på ärendet, säger rådman Lotta Jonsson.

Varken åklagare eller försvarare har motsatt sig denna granskning. Sedan tidigare har Skaraborgs tingsrätt meddelat att det finns övertygande bevisning mot den 27-årige Törebodabon i samtliga brott som han står åtalad för. Nu återstår för tingsrätten att bedöma om han begått gärningarna med uppsåt och även vad man ska utdöma för straff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista