1 av 3
Kärlek. Foto: marco/flickr/CC BY 2.0
2 av 3
Terapeuten Louise Wästlund arbetar med parterapi för svenska och internationella par i Stockholm. Foto: Hanna Linddberg/Sveriges Radio Sisuradio.
3 av 3
Tommy Sundström blev kär i finlandssvenska Heidi Avellan. När de träffades var det olikheterna som lockade. Foto: A-L Hirvonen Nyström/SR Sisuradio
#kärienfinne

Olikheterna både förstärker och gnager på förhållandet

4:22 min

Många finländare flyttar till Sverige för kärlekens skull. Men hur påverkas kärleksförhållandet när den ena parten lämnar sin sociala trygghet i hemlandet och hoppar in i det nya livet i ett främmande land?

Olikheterna lockade

Tommy Sundström blev kär i finlandssvenska Heidi Avellan för över tjugo år sedan på en språkkurs i Spanien. Idag är de gifta och bor i Malmö. Heidi Avellan arbetar som politisk chefredaktör på tidningen Sydsvenskan och Tommy Sundström är webbdesigner.

När de träffades var det olikheterna som lockade.

- Vi är lite olika, svenskar och de som bor i Finland, och det tycker jag syns i Heidi och hennes personlighet. Det är allvar på något sätt. Det är på något sätt kantigare och tydligare. Det hade ju mycket stort inflytande på att det blev vi, skrattar han. 

"Kan börja tära på förhållandet"

Terapeuten Louise Wästlund arbetar med parterapi för svenska och internationella par i Stockholm. Enligt henne kan olikheterna både förstärka och gnaga på förhållandet.

- Man känner att den andra personen har någonting man själv inte har, och då blir man väldigt attraherad av det. Sedan när man väljer att leva tillsammans eller den ena flyttar till den andras land så är det just kanske de här olikheterna som börjar tära lite på förhållandet.

Obalans i förhållandet

Louise Wästlund menar att det finns en risk att förhållandet, särskilt i början, är obalanserat eftersom den ena parten eventuellt lämnat både familjen, vänner och arbetet i hemlandet. Båda parterna anstränger sig – den ena för att ta plats i det nya hemlandet och den andra för att kunna erbjuda ett bra liv för den som uppoffrat allt för sin kärlek.

- För den som bor här från början kan också känna sig väldigt ansvarig för att det ska bli bra, säger hon.

Kulturchocken kan vara en överraskning

Semesterresorna till den ena partens hemland kan vara spännande, men även påfrestande. När ett gemensamt språk med partnerns familj saknas, kan man känna sig utanför. Men Louise Wästlund menar att resorna kan hjälpa en att förstå hur mycket den som flyttat till Sverige har offrat och vad det krävs för att anpassa sig och känna sig hemma i sin nya vardag.

- Det är viktigt att reflektera över hur mycket den andra partnern har gett upp och hur mycket man behöver anstränga sig för att försöka anpassa sig.

För finländare som flyttar till Sverige kan kulturchocken vara en överraskning, menar Louise Wästlund, skillnaderna är många gånger större än man förväntat sig.

- Om det är så att man kommer just från Finland, så kanske man inte är lika beredd på de här kulturella skillnaderna.

Sisuradio

#kärienfinne

Är du också kär i en finne? Mellan den 24:e och 27:e februari vill vi lyfta fram kärlek över kulturella gränser. Vi vill höra din historia. Var med i sociala medier under hashtagen #kärienfinne.

Temat syns på Sisuradios Facebook, Twitter och Instagram. Du kan även mejla till tipsasisuradio@sverigesradio.se eller ringa vår telefonsvarare på 08-784 2400.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista