Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Niclas Österberg lagar vårpigg mat. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 4
Pigg Vårsallad Bild: Lisa Andersson/Sveriges Radio
3 av 4
Soppa med smak av vår Bild: Lisa Andersson/Sveriges Radio
4 av 4
Muffin med smak av chokladchili och rödbeta. Bild:Lisa Andersson/Sveriges Radio

Kocken Nicke lagar pigg vårmat

Idag lagade Nicke Österberg vad han själv kallar för "pigg vårmat". Det blev soppa, sallad och kaka.

Recept:

Pigg vårsoppa med pocherat ägg

Ingredienser
4 portioner

1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
1 ½ l vatten
3 tärningar grönsaks- eller hönsbuljong
300 g matvetekärnor
3 morötter, skalade och skurna i bitar
250 g grön sparris, skuren i bitar
250 g rädisor, halverade
Smör eller olja till stekning
4 ägg
1 ½ l vatten
1 msk ättika
2 tsk salt

Gremolata:

100 g rostade solroskärnor, finhackade
1 knippe blandpersilja, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
50 g vällagrad prästost, finriven
Finrivet skal av en citron
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Fräs löken och vitlöken i rejält med smör eller olja i en stor kastrull. Tillsätt tomatpurén och fräs ett par minuter till.

Slå över vattnet, tillsätt buljongtärningen och låt koka upp.

Tillsätt matvetet och låt den koka tio minuter. Tillsätt därefter grönsakerna och låt puttra ca 10 minuter, eller till både matvetet och grönsakerna är mjuka.

(Rör ihop alla ingredienser till gremolatan. Smaka av med salt och peppar)

Koka upp vattnet till äggen i en kastrull. Tillsätt salt och ättika.

Knäck ett ägg i en kopp. Sänk värmen så att vattnet sjuder, det får inte koka när ägget tillsätts.

Rör med hjälp av en slev i kastrullen så att det bildas en virvel. Håll koppen nära vattenytan och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet. Låt ägget pochera ca 3 minuter, äggulan ska fortfarande vara lös. Forma till ägget genom att ”fånga in” äggvitan, så att äggen blir så runda som möjligt. Upprepa med resten av äggen.

Servera soppan rykande varm med citrongremolatan pocherade ägg och en god brödbit.

En pigg krispig liten vårsallad

 Ingredienser
4 portioner
100 g färsk spenat
1 kruka krispsallad
4 kokta ägg
1 palsternacka
2 morötter
1 st bladselleri
1 purjolök
2 msk kapris

Senapsvinägrett:

1/2 msk senap (helst dijon)
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl neutral olja
salt
svartpeppar

Skala rotfrukterna, hyvla tunna skivor av palsternackan och morötterna med en osthyvel och lägg i en skål med kallt vatten. Skär bladsellerin i lite skojiga bitar.

Skölj salladen och riv isär den i pigga bitar. Lägg på stort fat.

Skala ägg och skär i halvor eller fjärdedelar.

Strimla purjon och fräs den snabbt i stekpanna så att den mjuknar.

Senapsvinägrett:

Mixa senap och vinäger med en mixerstav eller i en blender. Mixa ner oljan lite i taget i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp allt på salladen, strö över kapris och droppa över dressingen.

Pigg choklad- och rödbetskaka

Ingredienser
Beräknat för 8 portioner

2 stora rödbetor
100 g mörk chilichoklad
4 dl vetemjöl
3 dl farinsocker
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 ägg
50 g smör
2 dl mjölk
socker
smör
florsocker
4 små rödbetor, till garnering - kan utelämnas

Gör så här:

Koka de små rödbetorna mjuka och gnugga av skalet när de svalnat. Finhacka chokladen. Skala de stora rödbetorna och riv dem på den grova sidan av rivjärnet.

Blanda vetemjöl, farinsocker, kakao och bakpulver i en skål. Blanda ner den hackade chokladen. Smält smöret. Vispa ägget fluffigt och häll i mjölk och smält smör. Vänd i de rivna rödbetorna. Blanda ihop de torra och blöta ingredienserna till en smet.

Smöra och sockra 8 st ugnsfasta portionsformar eller använd stora muffinsformar. Fördela smeten i formarna och grädda på 200 grader i ca 12 min.

Dela de små rödbetorna på hälften. Innan servering pudras kakorna med florsocker och dekoreras med en halv rödbeta på toppen. Servera med en kula vaniljglass.

Om man vill skoja till det lite, så kan med låta glassen stå framme så den blir mjuk. Finhacka en halv röd chilifrukt och blanda i hacket i lite vispgrädde. Låt stå och dra i ca 20 minuter och smaka av blandningen.

När du har hittat styrkan, så blanda ned chilin och grädden i glassen, blanda väl och frys om glassen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".