Efter valet blir det färre stolar i bland annat Grästorp. Foto: Josefine Pettersson/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Färre stolar i kommunfullmäktige får kritik

1:25 min

Det är bara två kommuner i Skaraborg som nappat på möjligheten att minska antalet platser i kommunfullmäktige efter valet i höst. En av de är Gullspång, men förslaget får kritik.

– Det blir färre som engagerar sig politiskt. Det begränsar det demokratiska inflytandet, det blir maktkoncentration och intresset för kommunpolitiken begränsas, säger Bengt Hansson från det lokala partiet Rätt väg (RV).

Det som gör det möjligt att minska antalet platser i kommunfullmäktige i små kommuner är en lagändring.

I både Gullspång och Grästorp har man beslutat att fyra stolar försvinner efter höstens val.

Men det är de enda två kommunerna i Skaraborg som väljer att minska antalet platser i kommunfullmäktige, visar en rundringning som P4 Skaraborg gjort.

I båda kommunerna har förändringen kritiserats, framförallt av små partier. Förutom risken att makten koncentreras menar dr att det riskerar att göra det svårare för små partier att komma in i fullmäktige.

– De som har många mandat hoppas väl att vi inte ska få några alls. Det blir lugnare då kanske,  säger Bengt Hansson (RV).

Men förändringen handlar inte om att stänga ute små partier. Och demokrati handlar om mer än platser i fullmäktige, enligt det socialdemokratiska kommunalrådet i Gullspång, Carina Gullberg.

– Demokrati är inte bara antalet ledamöter i fullmäktige. Det handlar om hur fullmäktige jobbar med till exempel medborgardialog och träffar med invånarna. Det måste vi jobba mycket mer på, så det kommer att komma, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista